maanantai 25. heinäkuuta 2011

Hyvien uutisten tarve

Olen elänyt jo vuosia symbioottisessa suhteessa Hesarin kanssa. Aamuni alkaa Hesarilla joka ikinen päivä erikoispyhiä lukuun ottamatta. En tiedä, olenko sitten ollut tänä kesänä jotenkin erityisen huolettomalla ja hilpeällä tuulella, mutta olen usein halunnut jättää lehden lukemisen kesken. 

Hesari on täynnä huonoja uutisia. Tai ehkä huono on liian laimea adjektiivi, koska uutiset ovat kauheita, mielipuolisia, vääriä ja ennenkaikkea surullisia. Haluaisin jättää uutiset lukematta, mutta jotenkin se tuntuisi todellisuuspaolta. Tiedän, että uutiset eivät ole todellisuutta objektiivisessa muodossa, mutta on kuitenkin hyvä tietää edes jonkun muun näkökulma siitä, mitä oman kodin seinien ulkopuolella tapahtuu.

Olen tänä kesänä lukenut monestakin teoksesta ihmisten ajattelevan, että mikä ei ole mediassa ei ole olemassa. Ehkä juuri siksi aamulehden jälkeen olo on usein niin lohduton. Maailma näyttäytyy pahana paikkana. Sunnuntaihesari sentään tarjoilee myös niitä elämän hyviä puolia häitä, kasteilmoituksia ja positiivisessa hengessä tehtyjä henkilöhaastatteluja. Pitäisikö sanomalehdistölle määrätä kiintiö myös hyville uutisille? Jos lehdessä on kymmenen sivun verran huonoja uutisia, pitäisi loput kymmenen pyhittää hyville. Ja niitä hyviäkin uutisia olisi pakko etsiä.


3 kommenttia:

  1. Sama täällä. Tykkään lukea aamulla lehden, mutta nyt työpaikan kahvihuoneessakin tartuin mieluummin vanhaan aikakauslehteen kuin Hesariin tai Aamulehteen.

    Kaikkein pahimpia ovat kuvat. Niissä näkyy suoraan ihmisten suru ja tuska. Aiheesta kertovia tekstejä on helpompi välttää, mutta kuvat iskevät tajuntaan heti.

    Kuitenkin ymmärrän tavallaan sen, ettei lehdissä tällä hetkellä ole kauheasti hyviä uutisia. Ei ne hyvät uutiset kuitenkaan mitenkään pystyisi korvaamaan näin huonojen uutisten luvusta aiheutuvaa mielipahaa. Tasapainottelu olisi turhaa ja jotenkin keinotekoista.

    VastaaPoista
  2. Kuvat ovat tosiaan raadollisia. Viimeksi pysäytti lähes sivun kokoinen kuva vakavasti aliravitusta lapsesta..

    Hyvät uutiset eivät tietenkään poista mielipahaa, jota huonojen uutisten luku aiheuttaa. Kuitenkin ne mielestäni antaisivat toivoa ja lohduttaisivat, eikä lehden luvun jälkeen olisi aivan niin pohjattoman lohduton ja surullinen olo. En sitten tiedä, olisiko tämä keinotekoista, kuten sanoit. Hyvät uutiset kun ovat kuitenkin ihan yhtä lailla totta kuin ne huonotkin.

    VastaaPoista
  3. Se on kyllä totta, että hyvät uutiset ovat todellisuutta siinä kuin huonotkin. Valintakysymyshän se lopulta on, millaisena haluaa maailman nähdä ja mistä näkökulmasta sitä tarkastelee.

    VastaaPoista